Geen motivatie om te studeren?

Gepubliceerd op 18 juni 2021 om 10:00

Iedereen kent het. De examens zijn weer volop bezig en je motivatie en concentratie zijn ver te zoeken. Het is altijd goed weer, zoals altijd wanneer het examens zijn 🙄, en hierdoor heb je nog minder zin om te studeren. Toch doen we ons best en studeren we op sommige momenten toch een paar uur goed door. Maar elke afleiding is zo verleidelijk 😬, een melding op je computer, op je gsm of even pauze nemen die dan uitloopt tot 40 min... de goesting is er dan al helemaal niet meer om terug te beginnen...🥴

 

Daarom...hier zijn een paar tips om je terug aan te moedigen en je toch beter te kunnen concentreren

 

First of all, zoals ik hierboven al zei, zijn de afleidingen in de buurt de boosdoeners. Leg je gsm op een andere plek die niet zo dicht in je buurt is en zet deze ook even op stil. Je gaat minder geneigd zijn om je gsm weer terug te pakken. Zorg er ook voor dat er andere afleidingen uit de buurt zijn.

Gaat je enorm helpen om je te kunnen focussen op al dat stof dat erin moet geraken!

 

Tweede tip, neem voldoende pauzes, maar doe dit juist. Ontspanning is heel belangrijk en zal ook je capaciteit bevorderen om beter te leren en deze stof te kunnen onthouden en verwerken. Probeer niet alles in één keer te studeren, maar verspreid deze best tussen je pauzes door. Neem na een uurtje goed studeren een kwartier pauze, natuurlijk is dit voor iedereen anders en weet jij voor jezelf wat het juiste werkt. Zoek dat voor jezelf uit, maar neem wel die pauzes!

 

Hierbij sluit de derde tip aan en dat is voldoende slaap hebben. Je gaat beter vroeger slapen dan tot kot in de nacht te studeren, je hersenen zullen toch minder leerstof opnemen en je verwerkt nu eenmaal de leerstof in je slaap. Daarom sta je best vroeger op om met een frisse kop (nog wat) te studeren.* En een examen afleggen wanneer je moe bent? Niet het beste plan. Beter met een uitgerust gevoel beginnen aan je examen, zo zal je ook met een beter gevoel hieraan beginnen! 

*Alleen lukt dit niet wanneer je nog 5 hoofdstukken moet doen, op een korte tijd voor je examen zal je deze leerstof niet allemaal kunnen verwerken.  

 

Vierde tip. Deze vind ik voor iedereen anders. Vele zeggen dat je een planning zou moeten maken, maar sommige kunnen het ook perfect zonder. Een planning kan handig zijn als je van jezelf weet dat je nogal chaotisch bent. Ik zelf maak nooit echt een strikte planning, maar ik beslis wel voor mezelf wanneer ik zal starten en welke vakken ik zeker wil gedaan hebben. Voor mij hangt het er vooral van af welk vak ik op dat moment wil doen en hoe vlot het gaat. 

 

Vijfde tip... ondervraag jezelf en doe dit regelmatig. Probeer oefeningen/vragen al eens te op te lossen zonder te spieken. Leid hieruit af wat je al goed kan of weet en focus je daarna nog eens goed op wat er minder lukte. Doe dit een paar keer en blijf het juiste antwoord herhalen tot je exact hetzelfde uitkomt als in je boek. 

 

Zesde tip, niet zo maar klakkeloos vanbuiten leren. Leer niet zo maar woordjes en lijstjes vanbuiten, maar leer ook om bepaalde linken met elkaar te maken. Zo leer je de leerstof veel doorgrondiger en kan je toegepaste vragen beter beantwoorden.

 

Nog veel succes met jullie examens, en als het niet goed gaat of moeilijk is gegaan op het examen zelf, remember het is maar een examen he.

Laat de moed niet zakken and up to the next!

 

Liefs,

Luna-Brit

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.