De belangrijkheid van communicatie

Gepubliceerd op 12 juni 2023 om 18:52

 

Ik zeg het vaak, maar communicatie is zo belangrijk.

Praten met elkaar en een goede communicatie hebben is echt de basis.

Zowel op vlak van liefde en vriendschap als op zakelijk en professioneel vlak.

 

 

Door slechte communicatie kunnen allerlei misverstanden, frustraties en verwarringen ontstaan.

Iets waar we allemaal geen nood aan hebben, toch? 

 

Om iets écht te laten werken is praten met elkaar en communicatie een onmisbaar element. Laat aan elkaar weten hoe en wat, maar laat vooral weten wat jij vindt en hoe jij je er bij voelt. Door je mening eerlijk, maar op een beleefde manier te uiten, kunnen andere hier rekening mee houden. Als je dit niet doet, blijven de andere maar gissen en trekken ze misschien wel verkeerde conclusies.

Nog eens een reminder: niemand kan in je hoofd kijken, dus ga er ook niet vanuit dat ze weten wat je denkt en voelt.

 

 

Communicatie is zo belangrijk en dan bedoel ik op alle vlakken. Het is een tool om onze gedachten, gevoelens en behoeften te uiten naar elkaar. Iets wat we vaak lijken te vergeten en vaak nog altijd niet genoeg doen. Praten is een manier waarop we verbinding maken met anderen en samenwerken om dingen te bereiken. Op het werk kan goede communicatie helpen om problemen op te lossen, taken te voltooien en succesvol te zijn in onze carrière. In relaties en vriendschappen kan goede communicatie helpen om verbinding te maken, liefde te tonen en te onderhouden. Anderzijds om bepaalde situaties uit te praten en problemen op te lossen als ze zich voordoen. Kortom, communicatie is de sleutel tot succes in veel aspecten van ons leven.

 

Communiceren is niet alleen praten

Wie denkt dat communicatie alleen maar praten is, is mis. Het zit hem ook vooral in het luisteren naar elkaar. Luisteren naar wat de ander te zeggen heeft en begrijpen waar de ander vandaan komt. Luisteren is minstens even belangrijk als praten, misschien zelfs belangrijker. Want als je alleen maar gaat praten en je eigen zegje gaat doen, dan kom je er ook niet want dan praat je los over de andere heen. Het is belangrijk om eens te luisteren en je echt open te stellen naar wat iemand je vertelt. Luisteren kan helpen om misverstanden te voorkomen, iemand de ruimte geven om te zeggen wat hij of zij voelt, om te weten door wat iets tot stand is gekomen. Kortom om iets te begrijpen en verder te geraken met wat je nu weet en niet enkel wat jijzelf denkt of denkt te weten.

Luisteren en praten zijn de key om tot een oplossing te komen.

 

 

Het is belangrijk om open te staan voor anderen hun ideeën en suggesties. Ook als we het niet altijd eens zijn, moeten we af en toe toch eens ons best doen hiervoor. Volg je niet helemaal wat een ander zegt? Blok het dan niet direct af, vraag om meer uitleg en context.

Ben je het niet eens? Denk je er anders over? Dan mag je dat ook gerust zeggen. Met dit op een respectvolle manier te doen, kom je al zo ver. 

 

Bovendien kan goede communicatie ook bijdragen aan een positieve sfeer en een gevoel van verbondenheid creëren. Wanneer mensen zich gehoord en begrepen voelen, zijn ze vaak meer gemotiveerd om samen te werken en hun beste beentje voor te zetten. Het kan ook bijdragen aan een gevoel van vertrouwen en veiligheid, wat weer kan leiden tot meer openheid en eerlijkheid.

 

Denk het niet alleen, zeg het ook.

Kortom, communicatie is zo, zo, zo belangrijk in ons leven. Door open en eerlijk te communiceren, kunnen we onze relatie versterken, ons werk verbeteren en ons persoonlijk en professioneel ontwikkelen. Dus laten we er al gewoon met beginnen dat we écht praten met elkaar en écht luisteren, want het kan alleen maar positievere effecten hebben. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.