Wat te doen als buitenstaander bij HSP

Gepubliceerd op 25 september 2023 om 10:43

Wat doe jij het beste als vriend of familie?

Er zijn een aantal dingen die je moet weten als vriend of als familie. Om er beter mee om te gaan, te weten hoe alles voelt en wat die persoon juist ervaart.

Wees begripvol en empatisch.

Hoogsensitieve mensen kunnen snel overweldigd worden door prikkels en emoties, dus wees begripvol voor hun situatie en tracht te begrijpen wat zij doormaken.

Geef hen de ruimte

Hoogsensitieve mensen hebben vaak behoefte aan rust en stilte om zich te herstellen van overprikkeling. Geef hen de ruimte als zij deze nodig hebben en respecteer hun grenzen.

Communiceer duidelijk

Hoogsensitieve mensen kunnen snel verward raken door vaagheid of onduidelijke communicatie. Zorg dat je duidelijk bent in je communicatie en vraag hen om feedback als je denkt dat ze iets niet begrijpen.

Wees geduldig

Hoogsensitieve mensen kunnen soms langer nodig hebben om dingen te verwerken, beslissingen te nemen of taken uit te voeren. Wees geduldig en geef hen de tijd die ze nodig hebben.

Help hen zich af te schermen

Hoogsensitieve mensen kunnen moeite hebben met het afschermen van prikkels uit de omgeving. Help hen door bijvoorbeeld oordoppen te geven of een rustige ruimte te creëren.

Stel hen gerust

Hoogsensitieve mensen kunnen snel angstig of onzeker worden. Stel hen gerust en geef hen het gevoel dat ze veilig zijn.

Ondersteun hen

Hoogsensitieve mensen kunnen baat hebben bij professionele hulp of ondersteuning van familie of vrienden. Help hen door hen te verbinden met de juiste hulpbronnen of door hen te ondersteunen bij het ontwikkelen van coping-mechanismen.

Houd er wel rekening mee dat iedereen uniek is, en dat niet iedereen hetzelfde reageert op een bepaalde manier van benadering. Luister naar de persoon en pas je aanpak aan op hun specifieke situatie en voorkeur.

 

Hoe zit dat in een relatie?

Iemand met hoogsensitiviteit kan zowel voordelen als uitdagingen hebben in een relatie.

Hier zijn enkele aspecten die zij ervaren en hoe deze personen zijn binnen een relatie:

 

  • Erg empathisch en kunnen goed verbinding maken met anderen. Dit zorgt voor diepe en betekenisvolle relaties.
  • Kunnen vaak goed communiceren over hun gevoelens en gedachten waardoor er open en eerlijke communicatie ontstaat binnen de relatie.

  • Vaak zeer gevoelig voor details en kunnen zich bewust zijn van subtiele veranderingen in de relatie. Dit kan leiden tot een grotere zorgzaamheid en aandacht voor de relatie.

  • Sneller overweldigd door emoties en kunnen meer moeite hebben met het reguleren van hun emoties. Dit kan soms leiden tot emotionele uitbarstingen, wat kan zorgen voor spanningen.

  • Hebben meer moeite met het aanpassen aan veranderingen in het leven, dus soms ook in de relatie zelf. Dit kan leiden tot moeilijkheden wanneer er veranderingen plaatsvinden binnen de relatie. Ze zijn vaak zeer gevoelig voor details en zijn zich bewust van subtiele veranderingen in de relatie, maar dat is ook positief want zij hebben een grotere zorgzaamheid en aandacht voor de relatie en hun partner.

  • Kunnen moeite hebben met het afschermen van prikkels uit de omgeving. Dit is belangrijk om te weten wanneer je partner uitgeput is en afwezig is. Dit ligt niet aan jou, maar ze moeten een op adem komen en recupereren. 

Het is belangrijk om deze persoon te ondersteunen en te begrijpen hoe hun hoogsensitiviteit hen beïnvloedt in de relatie.

Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen uniek is en dat elke relatie anders werkt naargelang elkaars persoonlijkheid en verlangens. Wel is het in een relatie met iemand die hoogsensitief is belangrijk om een open communicatie te houden. 

Hoogsensitieve mensen kunnen dieper van een persoon in een relatie houden, omdat ze een grotere gevoeligheid hebben voor emoties en gedachten. Ze hebben een grotere verdieping in relaties en ervaren alles dus veel intenser. Ze gaan door het vuur voor degene die ze graag zien en geraken soms zichzelf kwijt omdat ze heel ver gaan voor de andere. Het is bij hen alles of niets. 

Als partner van iemand met HSP kan het met momenten uitdagend zijn. Ook niet iedereen is gemaakt om hier mee om te gaan of om te begrijpen wat je het beste kan doen om het voor de andere persoon aangenamer te maken. Je kunt bijvoorbeeld merken dat je partner gevoeliger is voor bepaalde dingen dan jijzelf, of dat hij of zij meer tijd nodig heeft om zich terug te trekken. Het is belangrijk om open te communiceren en te luisteren naar elkaar. Bespreek wat werkt en wat niet werkt, en zoek samen naar manieren om jullie relatie te versterken.

Liefs,

Luna-Brit

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.