Bedrog, hoe ga je ermee om?

Gepubliceerd op 20 maart 2023 om 10:00

Als iemand je bedrogen heeft, is het belangrijk om na te denken over wat je wilt doen en over wat je juist allemaal voelt. Het kan misschien zijn dat je direct de confrontatie wil aangaan en met die persoon wilt praten om te begrijpen waarom ze dat gedaan hebben en om uit te zoeken wat het beste is. Anderzijds kan het voor jou al een uitgeklaarde zaak zijn, waarbij je er een punt achter zet vanaf de moment dat je het weet.

 

Het enige waar je nog aan kan denken

Als je bedrogen bent door iemand die je vertrouwd hebt, voelt dit heel pijnlijk en onwerkelijk. Alsof er iemand je even wakker moet schudden en zeggen dat het allemaal niet waar is. Jammer genoeg zit je dan in een waas van ongeloof, pijn en verdriet waarbij er ook machteloosheid, onzekerheid en kwaadheid gemoeid is. Het kan dan helpen om met vrienden of familie te praten om steun te krijgen en ook om advies te vragen. Mensen die het vanop een afstand bekijken kunnen vaak alles helderder zien dan dat jij op dat moment doet.

Onthoud vooral dat het nog altijd wel jouw keuze is. Niemand kan dat in jouw plaats doen of niemand kan voor jou beslissen dat je er definitief een punt moet achter zetten of niet. Neem hun advies mee, laat het even bezinken en voel dan hoe jij je erbij voelt. In sommige gevallen kan het nodig zijn om professioneel advies in te winnen. Deze persoon staat buiten de situatie en heeft geen persoonlijke betrekking in het hele verhaal. Die kan je vaker een iets meer doorgronde en objectieve raad geven. Dit maakt het makkelijker om er iets nuchtiger en helderder naar te kijken. Het is belangrijk om een beslissing te nemen die bij je past en die ervoor zorgt dat je je veilig en comfortabel voelt.

 

Vergeven of vergeten?

Het is moeilijk voor mij om te zeggen of iemand een ander kan vergeven voor het bedriegen en beliegen van hen, omdat dit afhangt van vele factoren. Factoren waaronder hoe ver het bedrog is gegaan, de redenen waarom het is gebeurd, de manier waarop het is aangepakt en de relatie tussen de twee personen. Vooral dat laatste maakt die keuze soms heel moeilijk. In je hoofd weet je wat die persoon gedaan heeft, maar je hart ziet die persoon natuurlijk graag. Om die reden geraak je soms verward bij het maken van een juiste keuze. Ach, een juiste keuze, is dat er wel? Je weet nooit op voorhand wat het juiste is om te doen, je kan enkel luisteren naar wat je voelt. 

Soms kan iemand een ander vergeven en hun relatie zelfs verbeteren, terwijl in andere gevallen het moeilijk of zelfs onmogelijk kan zijn om verder te gaan met iemand die hen heeft bedrogen of belogen. Het is belangrijk om te onthouden dat vergeving niet hetzelfde is als het goedkeuren van het gedrag en dat het belangrijk is om jezelf en jouw eigen gevoelens te respecteren als je een definitief besluit maakt of en hoe u wilt omgaan met iemand die u heeft bedrogen.

Hoe leer je terug te vertrouwen?

Het terugwinnen van vertrouwen kan een lang en moeilijk proces zijn. Hier zijn enkele puntjes van advies die je kunnen helpen bij het proberen van het vertrouwen te herstellen in jullie relatie:

 

  • Communiceer open en eerlijk met hem of haar. Laat hen weten hoe hun gedrag je écht kwetst en geef ze de kans om zich te verontschuldigen en te laten uitleggen waarom ze dat hebben gedaan. Dit zal je ontzettend veel geven om het te kunnen accepteren en los te laten. 

 

  • Stel duidelijke grenzen en verwachtingen op. Als je nu eenmaal samen besloten hebt om verder te gaan moet je dit echt doen. Laat de andere weten wat je wel en niet vindt kunnen binnen een relatie en geef aan wat je verlangt en nodig hebt om dat vertrouwen te kunnen herstellen.

 

  • Geef de persoon de kans om hun gedrag te veranderen. Heel belangrijk is dat wanner je ze een kans wilt geven, je die ook affectief moet geven. Laat zien dat je bereid bent om hun pogingen om zich te verbeteren te waarderen en geef hen de ruimte om te laten zien dat ze hun gedrag kunnen veranderen.

 

  • Wees geduldig en geef de relatie tijd om te herstellen. Het herstellen van vertrouwen kost tijd en komt zeker niet op één, twee, drie terug. Het is belangrijk om er geduld mee te hebben en te blijven werken aan de relatie.

 

  • Zoek professioneel advies als dat nodig is. Als je merkt dat het moeilijk is om het vertrouwen te herstellen of als je doorhebt dat het relatie problemen blijft veroorzaken, kan het nuttig zijn om professioneel advies in te winnen van een therapeut of relatie-expert.

 

  • Praat over het bedrog. Stel alle vragen die je hebt zitten in je hoofd. Het is soms heel pijnlijk en confronterend, maar antwoorden gaan je rust geven en je helpen om het een plaats te kunnen geven.

 

Ik geloof dat je de beste keuze maakt, net zoals ik geloof ik in een nieuw begin vol nieuwe opportuniteiten als in een tweede kans met een nog sterker begin.

 

Liefs,

Luna-Brit ♥  

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.