Hoe bewust zijn we van onze vooroordelen?

Gepubliceerd op 21 februari 2020 om 17:25

Bij het zien van mensen maken we elke dag honderden ingebouwde vooroordelen. Zonder dat we het zelf willen, hebben we al een oordeel over iemand vanaf het moment dat we iemand zien, op basis van hun uiterlijk of wat ze doen.

 

Van waar komen deze vooroordelen?

 

Bij vooroordelen hebben we niet altijd onze gedachten onder controle, waardoor onze vooroordelen de bovenhand nemen.

Wij, als mens, hebben graag de controle over onze gedachten. Wanneer we dus een vooroordeel maken, is dit vaak zonder dat we het willen. Zonder het te beseffen, denken we direct iets over de persoon waar we naar aan het kijken zijn. We hebben al snel beslist welk beeld we hebben van deze persoon, zonder dat we die persoon eigenlijk echt kennen.

De beslissingen die we bewust nemen, zijn er in weinige hoeveelheden. In onze gedachten vertrouwen we dagdagelijks op shortcuts. Deze zijn zogezegde afsnijwegen die ervoor zorgen dat we snel beslissingen kunnen maken.

De shortcuts kunnen vaak leiden tot verkeerde inschattingen en beslissingen, vooral als het gaat over ons sociaal leven en wie we daarin tegenkomen. We maken op basis van persoonlijke eigenschappen, zowel positieve als negatieve, een oordeel dat vaak niet klopt.

 

Vooroordelen op basis van wat we horen...

 

Iedereen praat wel eens over iemand, vaak negatief, niet waar of gebaseerd op een eigen mening. Wat ik me over laatst afvroeg was: "hoeveel mensen zouden een oordeel over mij hebben op basis van wat andere tegen hen hebben gezegd over mij." Ik vind persoonlijk dat je niet alles moet geloven wat de mensen rondom jou zeggen over eender welk persoon. Deze dingen kunnen evengoed niet waar zijn, dit noemen we roddels. Op basis van roddels maken er heel veel een vooroordeel. Roddels worden geloofd waardoor we een verkeerd beeld krijgen over iemand. We gaan direct oordelen op basis van wat we hebben gehoord, ongeacht we nu weten wat er juist aan de hand is of hoe iemand echt in elkaar zit. Roddels en meningen zijn dus slechte raadgevers om te oordelen over iemand.

 

Betrapt!

 

We moeten toegeven, iedereen doet het in het dagdagelijkse leven. Soms betrap ik mezelf hierop. Dan heb ik een soort van schuldgevoel dat de gedachte in mijn hoofd is gekomen. Ik vind persoonlijk dat een oordeel snel is gemaakt en dat we over alles vrij snel een eigen mening hebben, zonder dat we echt weten over wat of wie we bezig zijn. Je kan niet op basis van jouw oordeel bepalen hoe iemand is. Mensen zijn zo veel meer dan hun uiterlijk alleen of wat je hoort over hen.

 

Liefs, Luna-Brit x 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.