Gepest worden

Gepubliceerd op 28 februari 2019 om 17:25

Gepest worden...

 

Pesten heeft altijd al bestaan en jammer genoeg gebeurt het overal. 

 

Als eerste moet je één ding echt weten : Niemand heeft het recht om jou te pesten! Het is NOOIT je eigen schuld dat je gepest wordt. Onthoudt dat altijd!

 

 Het belangrijkste dat je moet doen is praten, blijf er nooit alleen mee zitten en onthoud dat je er nooit alleen voor staat!

 

 

Waarom beginnen pesters met pesten? 

 

Pesters pesten vaak met een reden. Het is vaak het geval dat de pesters zelf heel zwak zijn en onzeker zijn over zichzelf en dus bang zijn dat ze zelf zouden gepest worden. 

Vaak hebben ze zelf problemen en willen ze dus niet als de zwakke gezien worden en doen zich dan stoer voor en denken dan dat ze beter zijn door iemand anders neer te halen om zichzelf beter te laten lijken dan het slachtoffer.

De pester denkt vaak dat ie dan populair wordt als ie als de sterke en coole word gezien.

Maar integendeel, eigenlijk is het zo laag.

Niet alleen de pesters zijn schuldig maar ook de meelopers die denken dat ze cooler zullen overkomen als ze aan de kant staan van de zogezegde “sterke” personen.

Dat praat het natuurlijk niet goed dat ze pesten maar er zal altijd een oorzaak zijn of iets waaruit dat gedrag verder komt.

 

Het pesten zelf...

 

Gepest worden word heel vaak onderschat. De meeste mensen zien vaak de ernstige problemen er niet van in.

Als je gepest word voelt het alsof je gevangen zit en je er niet meer zelf uit geraakt. Alsof je er helemaal alleen voor staat en niemand bereid is om het voor je op te nemen want zelf voel jij je niet sterk genoeg om de eerste stap te zetten en er iets van te zeggen. Het voelt alsof iemand je blokkeert om jezelf te zijn. Als je gepest word begin je te twijfelen aan jezelf, begin je te denken of je wel goed genoeg bent en begin jij je te schamen voor jezelf omdat jij niet geaccepteerd word.

En dat zou nooit mogen... je zou jezelf moeten kunnen zijn zonder angst.

  

       Als je gepest wordt dan kwetst dat enorm. Je voelt je heel alleen, alsof niemand je graag mag. 

       Deze pijn is vaak niet aan de buitenkant te zien, deze zit meer diep van binnen en het is een soort pijn die niet makkelijk naar buiten te brengen is.

      Soms lijkt het alsof het pesten nooit meer zal ophouden en weet je niet meer wat je moet doen.

 

De mensen die gepest worden voelen zich dus vaak alleen en zijn bang om het naar buiten te brengen, de meeste houden het voor zichzelf omdat ze bang zijn dat het anders erger zou worden. Ook schuldgevoel komt daarbij kijken, ze voelen zich vaak schuldig dat ze een "problemen kind" zijn terwijl dat helemaal niet zo is. Ze willen niemand teleurstellen en niemand lastig vallen met hoe ze zich voelen. Ze schamen zich voor zichzelf en zijn vooral bang om het te uiten en beginnen dus alles op te kroppen.

En dat mag je juist niet doen...

 

 

Wat kan je doen tegen pesten?

 

Het belangrijkste is om erover te praten specifiek met iemand waar jij je goed bij voelt. Als je weet dat er iemand naar je luistert en begrip toont voor de situatie waar jij inzit, dan krijg je het gevoel dat je begrepen wordt en er niet meer alleen voor staat. Want als jij al je gevoelens blijft opkroppen heb je vaak de behoefte niet meer om het aan iemand te zeggen, omdat je het al zo gewoon bent dat je al je emoties voor jezelf houdt. Dat verergert het probleem alleen maar en daardoor geraak je in een soort isolement.        

Dus je hart kunnen luchten en erover praten kan echt helpen en is heel belangrijk! Onthoud dat je er nooit alleen voor staat!

 

Ook als je niet gepest word kan jij er iets aan doen! Als je ziet dat er iemand gepest word kan jij degene zijn die kan helpen en de situatie kan veranderen.

Zeg er iets van, zeg het tegen een volwassene of spreek het slachtoffer aan en praat ermee. Meestal is het slachtoffer te bang om hulp te vragen of de eerste stap te zetten om over hun gevoelens te praten. Dus praat ermee en laat het niet zo maar gebeuren want voor die persoon kan het belangrijk zijn om iemand te hebben.

 

Schuld op jezelf steken

 

De meeste mensen schuiven altijd de schuld op zichzelf als ze gepest worden. Ze beginnen te denken dat het hun schuld is dat ze anders zijn en dat het wel normaal zal zijn dat ze gepest worden omdat er iets mis is met hen. Integendeel, er is niks mis met jou maar met hen! Het is nooit je eigen schuld, iedereen is anders maar er is niets mis met je.

Gevolgen

 

 

 

Als iemand zodanig hard gepest word kan het soms ernstige gevolgen hebben omdat ze met ernstige problemen zitten.

Door dat je zo hard geperst word kan je echt beginnen twijfelen en denken dat alles waar is wat ze zeggen. Je krijgt dan een heel laag zelfbeeld over jezelf en gaat jezelf ook beginnen haten omdat je echt denkt dat er iets mis is met je. Slachtoffers gaan zichzelf door het pesten minder leuk vinden en vertrouwen hun leeftijdsgenoten niet meer omdat ze  bang zijn om door iedereen gekwetst te worden. Deze emoties kunnen leiden tot een depressie omdat de gevoelens dan zo diep komen te zitten en het een berg word om te beklimmen om er uit te komen.

 

Als het pesten gestopt is wilt dat niet zeggen dat het echt is gestopt, daarmee wil ik zeggen dat het voor altijd in je gedachten zal blijven zitten. Als je gepest bent geweest kan het je echt neergehaald hebben.                                                                                        Langs de ene kant kom je er sterker uit maar langs de andere kant ben je er ook onzeker van geworden.                                              Je krijgt een heel laag zelfbeeld van jezelf en dat blijft je achtervolgen.

Het zorgt er ook voor hoe je bent als persoon, je verandert een beetje in alles wat je doet.

Je kan het bijvoorbeeld moeilijk hebben met sociale en emotionele problemen. Als je gepest bent geweest heb je vaker het gevoelen van eenzaamheid en je niet begrepen voelen. Als slachtoffers ga jij jezelf door het pesten altijd onzeker bekijken en het moeilijk hebben met het vertrouwen van andere mensen.

Je leert al vroeg dat niet iedereen je zal mogen en dat mensen altijd hun commentaar en vooroordeel klaar hebben staan zonder dat ze je eigenlijk kennen.

Ergens is dat goed want je leert er daarna veel uit maar het maakt je onzeker en die onzekerheid gaat jammer genoeg niet zomaar weg.

 

Laat je niet doen!

 

 

Eén ding weet ik en dat is dat je van je moet laten horen. Laat niet zomaar over je heen lopen.

Zorg ervoor dat je gezien word. Kom voor jezelf op want je bent het waard.

Wees trots op wie je bent en besef hoe mooi je bent.

Je kunt alles bereiken als je het maar wilt. Laat niemand je ooit tegenhouden om jezelf te zijn.

Laat je niet wegcijferen of slecht voelen door andere.

Zorg ervoor dat je gehoord word en dat je sterk in je schoenen staat.

Wees jezelf en wees er trots op.

Je bent uniek en wees wie je wilt zijn.

Laat jezelf niet afbreken. Laat jezelf niet op de achtergrond zetten.

Wees trots en vecht voor jezelf!

 

Liefs, 

Luna-Brit 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.